Historiek

 • Années 60

  1

  Les débuts

  – De ontginning op de site van « Calcaires de Florennes » begon in de jaren 60. Marcel Berthe beheerde zijn landbouwgrond op het platteland van de Herbeton. Zijn ploeg bleef echter vaak haken achter grote stenen die boven kwamen drijven op zijn land.
  Hij besloot om de ontginning van de afzetting op zijn gronden op te starten.

 • 1962

  De eerste goedkeuring

  De eerste goedkeuring voor de ontginning werd verkregen op 22 maart 1962. Gedurende de eerste jaren, ontgon Mr Berthe lichtgrijs en donkergrijs marmer in diverse grotere maten met inclusies en fossielen. Hij koopt vervolgens een breker aan om tevens het afval en de overschotten te kunnen herwaarderen. Vanaf 1964 neemt de groeve een hoge vlucht en wordt deze hernoemd tot “Carrière de l’Herbeton”.

  2

  1962

 • 1971

  3

  Changement de plan

  In 1971 start Marcel Berthe met de productie van steenslag en zanden voor de civiele techniek en de staalindustrie, dit voornamelijk als reactie op de hevige concurrentiestrijd die de Italiaanse marmerproducenten hem aandeden. Enkele jaren later verbetert hij ook zijn productieprocessen samen met zijn zoon Michel, om de juiste korrelgroottes te kunnen aanbieden aan de suikerindustrie, die hierom vroeg.

  Na het overlijden van zijn vader neemt Michel Berthe, die reeds een aantal jaar de ontginning overzag, tevens de verantwoordelijkheid voor de onderneming op.

 • 25 mars 2019

  Nouveau dirigeant

  Op 25 maart 2019 worden alle aandelen van de onderneming « Carrières Berthe S.A.” overgenomen door Daniel Gauthier, een welbekende zakenman binnen de sector van groeves en cementproducenten.

  4

  25 mars 2019

 • 11 juin 2019

  5

  Changement de nom

  Op 11 Juni 2019 wordt de onderneming hernoemd tot « Calcaires de Florennes ».